Dealen met drugs

23 augustus 2019

Op vrijdagmiddag houdt de Havenvereniging Rotterdam een lezing over 'Dealen met Drugs' in de Rotterdamse haven en vindt plaats in het Maritiem Museum. Conservator Jan Briek van het Maritiem Museum Rotterdam en Marco den Dunnen en Bart Veelers van de Politie Rotterdam doen een boekje open ... Voor en na de lezing kan de belevingsexpo worden bezocht. De toegang tot museum en exhibitie zal vanaf 13.30 uur worden opengesteld, de lezing begint om 15.00 uur en duurt een uur. Vanaf 14.30 uur wordt er een welkomstdrankje aangeboden.

Drugshandel levert onvoorstelbaar veel geld op. De VOC had dit in de 17e eeuw al vroeg in de gaten en bezat niet voor niets het monopolie op de Nederlandse opiumhandel. Na het faillissement van de VOC nam de Nederlandse staat dit zonder schroom over. Pas met de Opiumwet in 1919 wordt drugs illegaal en blijkt deze handel een ideale voedingsbodem voor een ondergrondse economie. Tegenwoordig is een kilo coke bij aankomst in de Rotterdamse haven zo’n 25.000 euro waard en eenmaal op straat verdubbelt deze prijs nog eens. Jaarlijks wordt er zo’n 250 ton cocaïne in Europa geconsumeerd. Hoeveel er via de Rotterdamse haven wordt geïmporteerd, is niet bekend. Bijna dagelijks lezen we er wel over maar weinigen weten welke complexe wereld hierachter schuilgaat. Een wereld die steeds grimmiger en meedogenlozer wordt en zich steeds meer vermengt met de bovenwereld.

Conservator Jan Briek begaf zich maandenlang in het hol van de leeuw voor de tentoonstelling 'Dealen met Drugs'. Hij sprak met Douane, Recherche, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, gebruikers én (ex)dealers. Hoe kom je aan die mensen? Wat vraag je ze? Hoe win je hun vertrouwen? Hoe kijk je na afloop van zo'n gesprek tegen ze aan? In de beslotenheid van cafés, kantoorgebouwen en gevangenissen vertrouwden vele betrokkenen Jan gevoelige informatie, schokkende details en hartverscheurende verhalen toe. Niet al die verhalen konden en mochten in de tentoonstelling gebruikt worden. Vanwege veiligheid. In deze lezing doet Jan toch een klein boekje open.

Inspecteur Marco den Dunnen, tevens medeoprichter van de Heilige Boontjes, en de Rotterdamse brigadier Bart Veelers geven aan de hand van videoclips een zeldzaam inkijkje in de Rotterdamse onderwereld. Wat is echt en wat is niet echt in de clips die je ziet? Wat schuilt er voor boodschap achter de schoenen die je soms in smalle steegjes aan kabels ziet hangen? Welke andere geheime codes bestaan er in Tha Docks? Geheimhouding verplicht! Zie hier de 30-seconden video!

13.30 uur toegang tot het Maritiem Museum
14.30 uur welkomstdrankje
15.00 uur lezing
16.00 uur einde lezing en op eigen gelegenheid bezoek museum en tentoonstelling

Inschrijven
De toegang tot de lezing en het vrijblijvende aansluitende bezoek aan het museum alsmede de expositie is € 14.00 voor leden en introducees van de Havenvereniging. (óók als je een Rotterdampas/CJP-pas/Museum jaarkaart/Bankgiro loterij VIP pas of Vriendenpas hebt). Deze activiteit is voor álle leden van de Havenvereniging. Omaan te melden graag eerst inloggen!

Aan deze belevingsexpo werkten onder meer Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo) én ex-dealers mee uit de Rotterdamse havenstad. De geadviseerde leeftijd voor deze activiteit is 14+

"In Dealen met Drugs wordt een immens probleem op een knappe wijze inzichtelijk gemaakt. De scenes zijn absoluut levensecht. Het getuigt van lef om de complexe wereld van drugshandel op deze manier te laten zien" - Misdaadjournalist John van den Heuvel

Inschrijven

Om in te schrijven voor dit event moet je ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen.

Heeft je werkgever een bedrijfslidmaatschap, maar heb je nog geen persoonlijk account? Meld je dan via dit registratieformulier aan om je in te schrijven.